5 provjerenih savjeta kako odčepiti začepljen odvod (sudoper, tuš/kada, umivaonik i wc školjka)

Datum objave: 14.03.2023.

Kako nastaju začepljenja u odvodima?

Svaki će se odvod prije ili kasnije začepiti jer se u njemu, kao i u cijevima, nakupljaju i talože sitni ostaci hrane, masnoće i neprehrambenih artikala. U sudoperima su to najčešće masnoća, ulje, talog od kave i ostaci vlaknaste hrane. U kupaonskim odvodima najčešće je riječ o dlakama (pranje kose, brijanje, češljanje…) i ostacima sapuna, koji kad se pomiješaju formiraju čvrste nakupine koje začepljuju odvod.

Začepljenu odvodnu cijev također mogu prouzročiti sitne igračke ili njihovi dijelovi koje djeca ubacuju u slivnike. Što se tiče wc odvoda, njega najčešće začepljuju prekomjerne količine toaletnog papira ili papirnatih ručnika, tampona i drugih higijenskih predmeta.

Znak za uzbunu može biti pojava odvodnih mušica pa ako ih primjetite, odmah potražite rješenje začepljenog odvoda.

Kako odčepiti odvodnu cijev?

Ovisi o vrsti i uzroku začepljenja. Krenite najjednostavnijim i najblažim mjerama. Zalijte odvod kipućom vodom. Ako to ne pomogne, pomiješajte sodu bikarbonu i ocat. To može pomoći kod blažih začepljenja. Nalijte ih u odvod, ostavite da djeluje (najbolje preko noći) pa zalijte kipućom vodom.

Ako gore navedeno nije pomoglo, onda je vaš odvod jako začepljen. Pokušajte saviti žičanu vješalicu u oblik udice za pecanje pa je gurnite kroz odvod i počnite pecati. Nakon što iščupate kosu i/ili druge tvari, preporučuje se puštanje tople vode kako bi se očistio odvod. Druga je mogućnost vakuumska guma za odčepljivanje. Namjestite je čvrsto iznad otvora odvoda i pritišćite. Nakon što voda izađe, možete početi snažnije pritiskati no nemojte odustati ako nakon četiri ili pet poniranja ne vidite nikakav napredak. Može biti potrebno više od desetak poniranja prilikom čišćenja začepljenih cijevi da bi se vidjeli rezultati.

Ako ni to nije očistilo vaš odvod, bit će vam potrebna pomoć kemijskog sredstva za čišćenje odvoda. Odabir kemijskog sredstva može biti riskantna opcija jer kemikalije mogu biti korozivne za cijevi. Stoga vam preporučujemo uporabu kvalitetnog i provjerenog sredstva za odčepljivanje Pure100 Drain Free koje se proizvodi u Njemačkoj, što jamči kvalitetu i snažno djelovanje, istovremeno štiteći vaše cijevi, bilo da je riječ o plastičnim ili metalnim instalacijama. To je snažno sredstvo za čišćenje i odčepljivanje odvoda s granulama/aktivnim zrncima prirodnog kisika i aktivne sode koji uklanjaju tvrdokorne naslage masnoće, sapuna, kose i hrane. Kad se pomiješa s vodom, stvara snažnu pjenu koja učinkovito i brzo odčepljuje odvode, cijevi i instalacije. Istovremeno, uklanja neugodne mirise i preventivno štiti od novih nakupljanja naslaga.

Redovito održavajte odvode!

Pobrinite se da imate zaštitne mrežice nad odvodima kako bi uhvatili dlake i druge ostatke. Bilo da koristite perilicu posuđa ili perete posuđe ručno, prvo uklonite ostatke hrane s posuđa u kantu za smeće. Pazite što bacate u sudoper, umivaonik ili wc školjku!

Također možete redovito održavati svoje odvode tako da u njih jednom tjedno ulijete vruću vodu ili šalicu octa, ostavite da odstoji pola sata, a zatim ulijete dvije litre vruće vode u odvod. Također je dobra, preventivna ideja da vodovod u vašem domu redovito pročišćavate sredstvom Pure100 Drain Free kako biste izbjegli hitne slučajeve radi popravaka koji bi vas mogli skupo koštati.

Vaš BestsellerTV