7 činjenica i savjeta o aknama i prištićima koje morate znati

Datum objave: 12.12.2023.

Što su zapravo akne i prištići?
Akne ili prištići su vrlo učestali poremećaj na koži koji dobivaju mlade osobe u ranom pubertetu. Uzrokuje ih upala malih lojnih žlijezdi koje okružuju sitne dlačice na licu i prsima. Količina akni raste i uglavnom doseže vrhunac u dobi od 17 do 19 godina. Kod većine osoba akne nestaju kad osoba dođe u srednje dvadesete, međutim, neke osobe mogu imati poremećaj sve do sredine četrdesetih. Kod nekih, uglavnom muških, problem može postati toliko ozbiljan da im je potrebno dermatološko liječenje. Hormonske promjene u trudnoći ili tijekom menstrualnih ciklusa također mogu uzrokovati ili povećati količinu akni. Isto vrijedi za utjecaje iz okoliša poput zagađenja, vrućine, vlage ili hladnoće.

Zašto se stvaraju akne i prištići?
Tijekom puberteta se kod dječaka i djevojčica povećava razina muških spolnih hormona (androgena) i tada žlijezde lojnice proizvode više sebuma. Povećana proizvodnja sebuma sužava otvore žlijezda što sprječava sebum da izađe, a on se neprestano stvara. Prištići su često uzrokovani bakterijom Propionebacterium acnes, to je bakterija na koži koja se hrani sebumom. Ova bakterija stvara otpadne tvari i masne kiseline koje iritiraju žlijezde lojnice i čini ih upaljenim.

7 činjenica i savjeta o aknama i prištićima koje morate znati:

  1. Perite lice dva puta na dan blagim sredstvom. Uvijek operite lice kad se oznoji. Nemojte snažno trljati lice jer će to samo pogoršati akne.
  2. Izbjegavajte frizure koje pokrivaju lice. Redovito perite kosu.
  3. Ne istiskujte prištiće. Samo ćete pogoršati stanje i može stvoriti ožiljke.
  4. Izbjegavajte izlagati kožu preniskim ili previsokim temperaturama. Sunčeva svijetlost će kratkotrajno smanjiti akne, ali ih to neće izliječiti.
  5. Koristite preparate na bazi vode. Masne kreme i tekući puderi zatvaraju pore i mogu uzrokovati akne.
  6. Ako primijetite da se akne povećavaju nakon što jedete određene namirnice, probajte ih izbjegavati. Prilagodite prehranu, pijte puno vode i redovito vježbajte. Ako se vi osjećate dobro i vaša kože će se osjećati dobro.
  7. Koristite isključivo nemasni puder (ne zatvara pore) za prekrivanje. Temeljito uklonite šminku prije odlaska u krevet.

Kako se trajno riješiti akni, prištića i ožiljaka?
Uz savjete koje smo vam gore naveli, preporučujemo vam svakodnevnu upotrebu Celloderm Paris gela. To je tzv. pužev gel, odnosno gel za njegu kože koji sadrži alantoin (puževa sluz). Alantoin učinkovito pomaže ukloniti akne i prištiće, čisti kožu i obnavlja stanice kože jer potiče proizvodnju proteina u koži. Za Celloderm Paris gel napravili smo klinička ispitivanja u Njemačkoj koja su dokazala njegovu učinkovitost no za trajno uklanjanje akni potrebno je vrijeme, zato ga koristite ga šest do osam tjedana, iako ćete poboljšanje na koži vidjeti već puno ranije.

Ako imate akne i prištiće ili masnu kožu – evo dobre vijesti!
Osobe koje u mladosti imaju problem s aknama i masnu kožu, u starosti će imati manje bora na licu, jer bore uglavnom imaju osobe sa suhom kožom. Svako zlo za neko dobro…

Vaš BestsellerTV