Isprobali smo sredstva za odmašćivanje i znamo kako se riješiti zapečene, tvrdokorne masnoće

Datum objave: 16.03.2023.

Što su odmašćivači?

Odmašćivač je sredstvo za čišćenje koje se koristi za otapanje masnoće i ulja s tvrdih površina. Međutim, neka višenamjenska sredstva za čišćenje također mogu ukloniti masnoću. Odmašćivači su podskup sredstava za čišćenje, tako da su svi odmašćivači sredstva za čišćenje, ali nisu sva sredstva za čišćenje odmašćivači.

Kakvi odmašćivači postoje?

Mnogi odmašćivači sadrže kemikalije ili otapala namijenjena izazivanju kemijske reakcije kojom se mijenja stanje tvari i olakšava njezino uklanjanje. Drugi odmašćivači koriste vodenu podlogu kako bi stvorili "odvajanje masnoće“ tako da ona pluta na vrhu vode i stvara talog koji se zatim može ukloniti brojnim tehnikama odvajanja.

Jesu li odmašćivači opasni?

Većina odmašćivača uzrokuje hrđu na metalima i oštećuje ljudsko tkivo. Jedan od razloga zašto su sredstva za odmašćivanje često korozivna je taj što su sirovine koje se koriste za izradu ovih proizvoda jeftine. Kemikalije poput natrijevog hidroksida, kalijevog hidroksida i natrijevog metasilikata povisuju pH otopina iznad 13, čineći ih korozivnima za određene metale i ljudsko tkivo. Zato ih treba pažljivo upotrebljavati koristeći zaštitnu opremu (poput gumenih rukavica) te držati izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Koji odmašćivač je najbolji?

Provodeći naše malo istraživanje, isprobali smo razne načine za odmašćivanje ploha i predmeta u kuhinji. S tom vrstom tvrdokorne, zapečene masnoće se najčešće susrećemo, bilo da je riječ o tavama, štednjaku, napi, roštilju ili o kuhinjskim ormarićima. Od najblažeg prirodnog sredstva (pomiješana soda bikarbona, ocat i limunov sok), preko bakinih recepata poput domaće rakije do jakih kemijskih sredstava raznih proizvođača, najučinkovitijim se pokazao Grease Police. To je snažno, višenamjensko sredstvo za odmašćivanje i čišćenje tvrdokornih, ustajalih masnoća, prljavštine, mrlja, kamenca, čak i hrđe. Namjenjeno je za čišćenje svih čvrstih površina, uređaja, posuđa, roštilja, alata, kosilica, felgi i još mnogo čega. Pokazalo se idealno za čišćenje u kuhinji, ali i u kupaonici, garaži, vrtu itd. Nije ga potrebno ribanjem utrljavati na plohu čime se sprečava oštećenje predmeta, dovoljno ga je poprskati, pustiti da sredstvo djeluje i kasnije obrisati krpom ili spužvicom.

Vaš BestsellerTV