Kako razlikovati bolove uzrokovane upalom živca, zglobova ili mišića?

Datum objave: 30.03.2023.

Bol izazvana upalom živca je probadajuća, bockajuća i oštra, dok je bol u mišićima tupa i postojana, često popraćena grčevima i osjeća se dok je tijelo u pokretu, a bol u zglobovima se češće osjeća dok tijelo miruje. Bol u zglobovima se prepoznaje kao osjećaj žarenja, pulsiranja ili "škripanja". Osim toga, ujutro se zglobovi čine ukočenima, ali se u toku dana kretanjem i aktivnošću olabave i osjećaju se bolje.

Kako ublažiti bolove u mišićima?

Bol u mišićima najčešće je povezana s napetošću, prenaprezanjem ili ozljedom mišića uslijed vježbanja ili teškog fizičkog rada. Bol obično uključuje određene mišiće i počinje tijekom ili neposredno nakon aktivnosti.

Bolovi u mišićima se smanjuju analgeticima i kremama ili gelovima za vanjsku primjenu s učinkom hlađenja. Kreme i gelovi protiv bolova služe za opuštanje mišića, smanjenje otekline i ublažavanje boli. Kada dođe do ozljede ili upale, poput tendonitisa ili burzitisa, dolazi do oštećenja tkiva. Hladnoća umrtvljuje zahvaćeno područje, što može smanjiti bol i osjetljivost. Hladnoća također može smanjiti oticanje i upalu.

Kako ublažiti bolove u zglobovima?

Postoje dvije vrste bolova i oteklina zglobova: akutne i kronične. Akutna bol u zglobu i oteklina dolazi brzo i traje kratko, na primjer, ako imate ozljedu. Kronična bol u zglobovima i oticanje javljaju se polako i uzrokuju dugotrajne probleme. Vjerojatnije je da će to biti uzrokovano temeljnim stanjem poput artritisa.

Otečeni zglobovi se javljaju kada postoji tekućina u tkivima oko zglobova. To može biti vrlo neugodno i može otežati kretanje zahvaćenih zglobova.

Za olakšanje pokretljivosti u bolnim zglobovima i smanjenje boli koriste se kreme i gelovi s učinkom zagrijavanja. Toplina otvara krvne žile i povećava protok krvi, što može pomoći u procesu zacjeljivanja i ublažiti bol. Rezultati različitih znanstvenih studija pokazuju da kreme i gelovi koji sadrže glukozamin mogu biti učinkovit tretman za osteoartritis, posebno za osteoartritis koljena ili kuka.

Kako ublažiti bolove od vena?

Većina slučajeva bolova u nogama uzrokovanih venama nastaje zbog kronične venske insuficijencije. Kronična venska insuficijencija javlja se kada vene nogu ne vrše normalan protok krvi iz nogu natrag do srca.

Varikozne vene su natečene i proširene vene koje se obično javljaju na nogama i stopalima. Mogu biti plave ili tamnoljubičaste, a često su kvrgave, ispupčene ili uvrnute. Ostali simptomi uključuju osjećaj bola, težine i neugode u nogama.

Među prirodnim biljnim ekstraktima koji se koriste u kremama i gelovima za smanjenje boli u nogama uzrokovanih venama, najučinkovitiji se pokazao ekstrakt divljeg kestena. Jedna od njegovih aktivnih komponenti je escin, koji može smanjiti upalu i povećati tonus vena. Također smanjuje otpuštanje enzima koje se obično povećava kod kroničnih bolesti vena. Ostali spojevi u divljem kestenu općenito poboljšavaju tonus krvnih žila. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena pogotovo se preporučuje kod kronične venske insuficijencije.

Vaš BestsellerTV