Kako se riješiti gljivica na noktima i neugodnog smrada stopala?

Datum objave: 15.04.2024.

Infekcija noktiju gljivicama obično započinje kao bijela ili žuto-smeđa mrlja ispod vrha nokta. Kako gljivična infekcija ide dublje, nokat može promijeniti boju, zadebljati se, mrviti se u kutevima i postaje lomljiv. Ako se odmah ne tretira, infekcija se proširi na cijeli nokat, a gljivice onda mogu zahvatiti nekoliko noktiju. Ponekad se cijeli nokat može podići, uzrokujući da koža oko njega postane natečena i bolna.

Možete dobiti gljivičnu infekciju noktiju ako su vam noge stalno tople i vlažne. Veća je vjerojatnost da ćete dobiti infekciju ako dugo nosite tenisice i imate vruća, znojna stopala.

Osobe koje imaju gljivične infekcije noktiju na nogama često imaju gljivičnu infekciju kože na stopalima, osobito između prstiju (pojava se naziva atletsko stopalo ili tinea pedis) što izaziva ljuštenje kože i jak svrbež.

Znakovi i simptomi gljivične infekcije noktiju

  • Promjena boje noktiju – mogu postati žuti, smeđi, zeleni ili čak crni
  • Zadebljanje i iskrivljenje noktiju – poprimaju neobičan oblik ili teksturu te ih je teško podrezati
  • Bol ili nelagoda – dok dodirujete ili dok obuća vrši pritisak na zahvaćeni prst na nozi

Gljivice na noktima se uspješno liječe preparatima protiv gljivica, iako taj postupak može potrajati. Preporučujemo vam IZAEFFECT sprej koji učinkovito i u kratkom roku uništava do 99,9 % virusa i gljivica na noktima. Također, preporučujemo vam i IZAEFFECT set u kojem se nalazi opuštajuća kupka od prirodne morske soli koja je odličan piling za odstranjivanje bakterija i nečistoća, gel za njegu stopala s eteričnim uljima koji djeluje baktericidno i protiv gljivica te dva spreja koji učinkovito uništavaju do 99,9 % virusa i gljivica na noktima i stopalima.

Ako vam je potrebno agresivnije liječenje, obratite se dermatologu koji vam u tom slučaju može propisati tablete protiv gljivica.

Razlika između gljivične i bakterijske infekcije na noktima
Prepoznat ćete vrstu infekcije po boji nokta. Gljivice na noktima uzrokuju različiti gljivični organizmi (najčešći je tip koji se naziva dermatofiti). Kod gljivične infekcije, nokat obično požuti, tj. mijenja boju u žuto-smeđu. Kod bakterijske infekcije, nokti mijenjaju boju u zelenu ili crnu.

Zašto noge smrde?
Stopala koja se puno znoje postaju dom bakterije zvane Kyetococcus sedentarius. Te bakterije proizvode smrdljive organske kiseline i hlapljive spojeve sumpora. Spojevi sumpora obično su snažnog i neugodnog mirisa. Taj problem najviše pogađa osobe koje dane provode u zatvorenoj obući.

Prevencija protiv gljivica i bakterija na stopalima i noktima

  • Neka vam stopala budu uvijek čista i suha.
  • Često i redovito režite nokte.
  • Ne hodajte bosi u prostorima kao što su svlačionice ili javni tuševi.
  • Nemojte dijeliti škare za nokte ili grickalice s drugim ljudima.
  • Kada posjećujete salon za nokte, odaberite salon koji je čist i koji provjereno sterilizira svoj pribor nakon svake uporabe.

Vaš BestsellerTV