Naučite pravilno hodati sa štapom ili štakom

Datum objave: 06.11.2018.

Čini se da nije posebna nauka hodati sa štapom i da to zna svatko, no ipak je to tehnika kretanja koju je potrebno naučiti ili vam ju netko od stručnih osoba treba pokazati. Također, da biste pravilno koristili štap ili štake, vrlo je važno da znate namjestiti pravu visinu i odrediti vrstu pomagala koje ćete koristiti. U takvoj situaciji ne nalaze se samo starije osobe, nego se svakome može dogoditi da se oporavlja nakon ozljede, loma, operacije ili mu je naprosto potrebna pomoć pri kretanju. Zato odvojite par minuta za čitanje ovog teksta, jer možda će jednom i vama biti na korist.

Važni dijelovi štapa:

Osovina je centralni, najduži dio štapa koji nosi čitavu vašu težinu s kojom se na njega oslanjate. Može biti napravljena od različitih materijala; drveta, metala, od karbonskih vlakana i slično. Postoje moderni štapovi koji su u predjelu osovine sklopivi, zato su takvi vrlo praktični i lakše se prenose.

Postolje je svakako jedna od najbitnijih stavki prilikom odabira štapa. Možda ste do sada već primjetili da štapovi i štake najčešće imaju gumenu navlaku (kapicu) na završetku osovine. To služi protiv klizanja i nikako nemojte odabrati štap ili štaku koja to nema. Neki štapovi imaju postolje na više nogica koje pruža veću stabilnost i bolje prijanjanje na razne vrste površina, čak i na skliske, mokre podove.

Ručka može biti ravna, zakrivljena, anatomska, jedna, dvije... Važno je da vam dobro sjeda u ruku, da nije prevelika i da vam u šaci ne kliže. Naravno, ako odaberete štap ili štaku sa dvije ručke, lakše ćete ustajati iz sjedećeg položaja.

Odabir visine:

Štap treba biti visok otprilike točno upola od ukupne visine obuvenog čovjeka koji ga nosi. Ako je štap prenizak saginjati ćete se na tu stranu da ga dohvatite, a ako je previsok saginjat ćete se na drugu stranu. Znači, ispravno je stajati posve ravno, ne se saginjati u stranu. Ruka kojom se oslanjate na štap, treba biti ispružena, malčice savinuta u laktu. Zamolite nekoga da izmjeri visinu dok stojite uspravno i u cipelama. Postoje moderni, suvremeni štapovi na kojima visinu možete namještati, kao i na štakama.

Držanje:

Štap ili štaku trebate držati na suprotnoj strani od one koja vam je ozljeđena. Dakle, ako ste ozlijedili lijevu nogu, štap trebate držati u desnoj ruci.

Ako štap koristite svakodnevno za lakše hodanje, onda se na njega oslanjajte rukom koja vam je na slabijoj strani tijela, kako bi vam druga, jača ruka bila slobodna da se možete koristiti njome u svakonevnim zadacima.

Hodanje:

Kada zakoračite naprijed, istovremo pomaknite štap /štaku i ozlijeđenu nogu. Zatim pomaknite i "zdravu" nogu. Trebati će vam malo vremena da se izbježbate, ali vrlo skoro ćete hodati sa štapom rutinski, bez razmišljanja.

Stepenice:

Prilikom uspinjanja prvo zakoračite "zdravom" nogom. Na gornju stepenicu stavite štap i zdravu nogu, a kad se popnete, onda podignite i ozlijeđenu nogu. Uvijek je poželjno pridržavati se i za rukohvat.

Za spuštanje po stepenicama prvo spustite štap, zatim ozlijeđenu nogu i na kraju spustite i "zdravu" nogu.

Mi vam preporučujemo Pametni štap, koji se tako zove s razlogom, a što se krije iza tog naziva pročitajte u našoj rubrici Zdravlje / Pametni štap.

Vaš BestsellerTV