Novo otkriće: doznajemo je li odmrzavanje hrane sigurno i koja je najbolja daska za rezanje

Datum objave: 22.03.2023.

Odmrzavanje hrane je nešto što činimo redovito, no jeste li se ikada zapitali koliko je to sigurno za vaše zdravlje? Znate li koje se bakterije mogu nalaziti u hrani? Također, nije svejedno od kojeg materijala je napravljena daska ili ploča za rezanje hrane koju imate u svojoj kuhinji. One mogu biti vrlo opasne po zdravlje jer zadržavaju bakterije na svojoj površini i u ožiljcima nastalim od noževa. Stoga pročitajte koja je najbolja daska za rezanje hrane i zašto je daska, tj. ploča za rezanje hrane FROST AWAY 4 u 1 prozvana kuhinjskim čudom.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O ODMRZAVANJU HRANE

Što se događa ako hranu ne odmrznete do kraja?

Ako hranu ne odmrznete do kraja pa ostane djelomično smrznuta, trebat će joj više vremena za kuhanje. No problem nastaje ako vanjska strana hrane bude kuhana, a sredina ne, što znači da može sadržavati štetne bakterije.

Preporuka: nikada nemojte odmrzavati hranu u vrućoj vodi, na kuhinjskoj radnoj površini ili vani na otvorenom (terasa, balkon, dvorište). Ove metode odmrzavanja mogu učiniti vašu hranu nesigurnom za jelo.

Je li odmrzavanje hrane u mikrovalnoj pećnici sigurno?

Za odmrzavanje hrane potrebno je vrijeme, a odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici taj postupak ubrzava na neprirodan način što može uzrokovati da hrana ima neugodan okus po gumi, a zbog  prevelike temperaturne razlike i prevelike fluktuacije temperature, lako dovodi do oštećenja tkiva hrane u procesu odmrzavanja i pogoršava okus hrane te uzrokuje veliki gubitak prirodnih sokova i hranjivih tvari u namirnicama.

Po kojem principu radi daska za odmrzavanje hrane?

Daske ili ploče za odmrzavanje hrane se izrađuju od metala koji izvrsno provode toplinu (najčešće aluminija ili bakra), što znači da se mogu puno brže ugrijati i ohladiti. Prirodna toplinska vodljivost ploče za odmrzavanje brzo izvlači hladnoću iz vaše hrane, odmrzujući hranu do tri puta brže. Kada na ploču za odmrzavanje hrane stavite smrznuti komad mesa, ploča na to smrznuto meso odmah provodi topliji zrak koji je sobne temperature pa će se meso brže odmrznuti. Osim što brže odmrzavaju hranu, ističemo da su ovakve ploče navedene od strane USDA (ministarstvo poljoprivrede SAD-a) kao sigurna metoda za odmrzavanje hrane.

KOJA JE NAJBOLJA DASKA ZA REZANJE HRANE?

U restoranima kuhari i šefovi najčešće koriste gumene ploče za rezanje jer su mekše od drvenih dasaka za rezanje. Smatraju ih najboljim odabirom jer su izdržljive i čvrste no istovremeno nježne za oštrice profesionalnih noževa kakve oni koriste. Odlična zamjena za gumene ploče koje ćete teško pronaći u običnim trgovinama za kućanstvo, su ploče za rezanje napravljene od plastike (samo određene vrste plastika) jer čuvaju oštrice noževa, čine stabilnu i dobru podlogu za rezanje namirnica i lako ih je očistiti nakon uporabe pa se u njima neće zadržavati bakterije.

Iako drvo nije baš najsretniji izbor jer ga je teže dezinficirati pa zadržava bakterije, među drvenim daskama su najbolji izbor daske napravljene od bambusa. Daske za rezanje od bambusa su tvrđe i manje porozne od drugih drveta, što znači da bambus upija vrlo malo vlage i otporan je na ožiljke od rezanja pa će zadržavati manje bakterija od drugog drva.

Najgore ploče za rezanje su od stakla, kamena i čelika. To su iznimno tvrde površine za koje je dokazano da otupljuju oštricu noža u samo 10 poteza. Rezanje tupim nožem zahtijeva veći pritisak, što može lako uzrokovati klizanje noža ili druge nagle pokrete koji vas izlažu opasnosti od teške ozljede.

FROST AWAY 4 U 1 PLOČA ZA ODMRZAVANJE I REZANJE HRANE JE PROGLAŠENA KUHINJSKIM ČUDOM

Zašto se zove 4 u 1? Zato jer je Frost Away s jedne strane ploča za odmrzavanje, s druge strane je ploča za rezanje, ima ugrađen oštrač noževa pa možete naoštriti noževe dok sjeckate i praktični ribež koji je savršen za brzo ribanje svježih namirnica. Naravno, napravljena je od najboljih materijala; aluminij za odmrzavanje i ABS za rezanje, a cijenovno je pristupačna što je ukupno čini najboljim izborom za svako kućanstvo.

Vaš BestsellerTV