Otkrivamo kako se pravilno reže povrće i kako najbrže narezati povrće

Datum objave: 20.03.2023.

Znate li razliku između sjeckanja, rezanja ili julienne? Važno je razlikovati načine rezanja namirnica, čak i ako niste profesionalni kuhar nego želite unaprijediti vaše osobno kulinarsko umijeće. U mnogim receptima susrest ćete se s nekim pojmovima i nazivima tehnika rezanja poput juliena, mljevenog ili narezanog na kockice, zato se upoznajte s njima.

Ovo su najčešće korišteni nazivi tehnika rezanja namirnica:

1. Samljeti ili drobiti sastojke (eng. mince) znači rezanje na vrlo male, sitne komadiće, tako da se gotovo pretvore u pastu. Češnjak, đumbir i začinsko bilje sastojci su koji se često melju u receptima. Što sitnije mljeveno, to će vaše jelo biti aromatičnije jer mljevenje pomaže u oslobađanju okusa i arome te njegovom raspršivanju po jelu. Prvo drškom noža izdbrobite sastojak, a zatim ga vrlo sitno isjeckajte nožem.

2. Sjeckati (eng. chop) znači izrezati nešto na komade nepravilne veličine. U nekim receptima točno je određeno treba li sastojak biti krupno ili sitno nasjeckan. Sjeckanje je brza i laka tehnika jer ne morate brinuti jesu li svi komadi potpuno iste veličine. Sjeckanje se koristi za mnoge recepte, poput juha i variva.

3. Izrezati na kocke (eng. dice ili cube), za razliku od sjeckanja, znači izrezati namirnicu na jednake komade u obliku kocke. To je preciznija tehnika od sjeckanja i obično je potrebno rezati sastojke na onu veličinu komada koja je određena u uputama za recept. Na primjer, kad kuhate krumpir za pire, potrebno ga je izrezati na kocke jednake veličine, jer ćete tako biti sigurni da su svi komadi ravnomjerno kuhani u određenom vremenskom periodu.

4. Narezati (eng. slice) znači rezati na tanke komade (kriške/trake) jednake debljine. Pojam rezanje se često koristi u receptima i svakodnevnom govoru, od rezanja mesa, preko krastavaca za salatu, do rezanja kriški kruha. Iako je rezanje većine namirnica prilično jednostavno, neka rezanja su zapravo vrlo komlicirana ako želite biti precizni (poput rezanja rajčice, tvrdih kobasica i sl.) i nemoguće ih je precizno izvesti bez kvalitetnog, oštrog noža.

5. Julienne (eng. julienne) znači narezati namirnicu na dugačke tanke trake, u obliku šibice. Često se koristi za mrkvu, tikvice i drugo povrće koje će se jesti sirovo u salatama ili za jela čiji se sastojci moraju brzo termički obraditi, poput prženja. Najčešće se reže krumpir za pomfrit na malo deblje julienne trake.

Sada kad ste upoznati s nazivima tehnikama rezanja, možete početi rezati namirnice za mnoga ukusna jela. Trebat će vam daska i kvalitetan nož. Svu tu muku možete ipak znatno ubrzati i pojednostaviti nabavkom kuhinjskog uređaja koji nudi više načina rezanja.

Na tržištu su dostupni različiti uređaji, ručne i električne sjeckalice, višenamjenski ribeži i slično, no jeste li znali da je TURBO CUT višenamjenski svestrani kuhinjski uređaj za rezanje povrća i voća s oštricama vrhunske oštrine i preciznosti koji reže tanke kriške, debele kriške, tanke prutiće, pomfrit prutiće i još mnogo drugih oblika, a debljinu možete namjestiti od 0,5 do 8 mm, što ukupno čini 24 različite kombinacije rezanja? Toplo vam preporučujemo da ga nabavite jer će vam olakšati i ubrzati pripremu svakog jela, kuhinja će vam biti čista i uredna, a jela će izgledati profesionalno pripremljena, kao iz vrhunskih restorana.

Vaš BestsellerTV