Što znači nedovoljno kretanje – evo što će se dogoditi vašem tijelu ako se ne krećete i previše sjedite

Datum objave: 10.04.2023.

Razmislite; ako ostavite čašu vode da stoji netaknuta tjedan dana na stolu, u što će se voda pretvoriti? Biste li popili tu ustajalu vodu iz čaše? Eh pa sad… ali imajte na umu da vaše tijelo oko 70% čini baš voda.

Pitate se što znači nedovoljno se kretati i previše vremena provoditi sjedeći? Koliko je to previše? Podaci koje smo pronašli u većini istraživanja pokazuju da sjedenje duže od osam sati dnevno može ozbiljno utjecati na zdravlje osobe.

Što se događa vašem tijelu ako se nedovoljno krećete ili ako se ne krećete uopće?

Istraživanja su povezala dugotrajno sjedenje i neaktivan način života s nizom zdravstvenih problema. Oni uključuju pretilost i skupinu ozbiljnih zdravstvenih problema - povišen krvni tlak, visok šećer u krvi, dijebetes tipa 2, višak tjelesne masnoće oko struka i nezdravu razinu kolesterola - koji čine metabolički sindrom.

No puno opasnije je što nedovoljna tjelesna aktivnost može dovesti do bolesti srca, čak i kod ljudi koji nemaju drugih čimbenika rizika. Nedostatak kretanja negativno utječe na srce tako što su kontrakcije srčanog mišića slabije i manje učinkovite, smanjeni je unos kisika i ometan protok krvi kroz tijelo. Ovi problemi tjeraju srce da radi mnogo jače kako bi vas održalo na životu, što neizbježno smanjuje životni vijek samog srca.

Nedostatak kretanja uzrokuje smanjenu mišićnu snagu i izdržljivost, smanjenu koštanu masu i gustoću, povećani broj otkucaja srca u mirovanju i smanjeni plućni volumen.

Kao i sa svim našim mišićima, ako ih ne koristite, gubite mišićni kapacitet. Mišići vaših stopala, gležnjeva i potkoljenica postaju slabiji s neaktivnošću, uzrokujući napetost mišića, ukočenost i bolove.

Koji su znakovi da se ne krećete dovoljno?

  • Vaša probava nije redovna
  • Ukočenost zglobova
  • Često ste tjeskobni
  • Često ste tužni ili loše raspoloženi
  • Oči su vam natečene
  • Osjećate se umorno cijelo vrijeme
  • Promjene u vašoj težini

Ako ste u mogućnosti promijeniti svoj dnevni raspored i navike, postanite aktivni čim prije. Odaberite šetnju, fitness, sport, ples… što god da vas veseli i opušta, i vidjet ćete da ćete se vrlo brzo osjećati puno bolje, a tijelo će vam biti zahvalno i nagraditi vas. Kažu da je dovoljno čak samo 30 minuta na dan biti aktivan, tj. u pokretu.

Postoje situacije u kojima se osoba ne može kretati zbog zdravstvenih problema ili starosti. No srećom postoji i uređaj koji je dizajniran tako da „imitira kretanje nogu“ dok osoba sjedi kako bi se pokrenula cirkulacija krvi i limfe što posljedično smanjuje otekline oko zglobova, ublažava bolove, grčeve i napetost u mišićima te otklanja osjećaj napetosti i bola u nogama. Riječ je o jedinstvenom uređaju MotionCiseru kojeg je osmislio čuveni kanadski doktor kiropraktike Michael Ho. Jedinstven je po tome što ima dvije ploče na koje se stavljaju noge. Ploče se pomiču vrlo slično kao kod hodanja, noge se neprestano pomiču, a koljena i gležnjevi se savijaju. To doslovno oponaša hodanje. Naravno, uređaj također ugodno masira stopala i, ono najzanimljivije,uređaj ima ugrađenu opciju grijanja. Primjena topline na upaljeno područje širi krvne žile, potiče protok krvi i pomaže bolnim i zategnutim mišićima da se opuste. Termoterapija je izvrsna metoda za smanjenje ukočenosti zglobova, smanjenje boli i upala te ublažavanje grčeva mišića.

Vaš BestsellerTV