TOP 10 jesenske namirnice

Datum objave: 15.10.2019.

Jesen je godišnje doba koje donosi najviše plodova iz prirode, bilo da otiđete u šumu, vinograd ili običnu šetnju. Plodovi jeseni svuda su oko nas. Saznajte koje su to najbolje i najzdravije jesenske namirnice i kako ih pripremati da biste očuvali zdravlje. Iskoristite posljednje sunčane dane u godini za odlazak u prirodu s obitelji ili prijateljima, uberite zdrave plodove i uživajte kušajući ih!

Top 10 omiljene jesenske namirnice:

1.Bundeva -  sadrži visoku razinu antioksidanata, karotena, vitamina C i E. Njezini ljekoviti sastojci mogu sniziti rizik od raka, srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara. Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu. Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san. Ovo ukusno povrće je prikladno i za djecu, a najpoznatije jelo od bundeva je ukusna krem juha.

2. Kesten - izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija. Ljekovita svojstva kestenja će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama, onima koji žele ojačati muskulaturu, rekonvalescentima i anemičnim osobama, sportašima, pa čak i onima koje muči zatvor. Dobar je za liječenje respiratornih problema, poput kašlja. Jelima daje slatkast okus, pa ga, osim za kolače, možete koristiti za pripremu umaka ili punjenja pilećih i purećih odrezaka.

3. Gljiva - sadrži jako malo kolesterola i praktički nema masti ni natrija u svom sastavu. Sadrži kompleks D vitamina, oslobađa energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani. Neke vrste gljiva potiču imuno sustav i dobre su u borbi protiv raka. Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetra, gušterače i endokrinih žlijezda. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću. Umaci, juhe, pohane, u omletima s jajima, pečene u tavi ili pećnici…

4. Orah - nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.Orah sprječava rak dojke, štiti od dijabetesa, bogat antioksidansima, poboljšava rad mozga, otklanja stres, pomaže kod nesanice, njeguje kožu i smanjuje upale. Osim za kolače i torte, od oraha možete pripremiti odlične tjestenine, salate, pohati puretinu ili ga dodati u jutarnji smoothie.

5. Šipak - voće iznimno bogatog okusa i ljekovitih svojstava. Sadrži niz važnih antioksidansa, koji štite organizam od slobodnih radikala. Ti štetni radikali uzrokuju brojne zdravstvene probleme, poput raka dojke, prostate i pluća. Sadrži enzime koji sprječavaju oštećenje hrskavice u tijelu. Ovakvo djelovanje pomaže zaustaviti simptome povezane s artirtitisom. Jedite ga sirovog ili od njega skuhajte božanstven pekmez.

6. Grah - ima visoku energetsku vrijednost. Porcija graha može imati od 300 do 500 kcal, što ovisi o dodacima (povrće, žitarice, kobasice, suho meso). Grah je bogat gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima; natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom. Zrno graha sušenjem ne gubi hranjive sastojke. Dokazano je da grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Idealan u bezbrojnim kombinacijama variva, na salatu ili zapečeni.

7. Grožđe - jako bogato šećerom (16% do 18%, u usporedbi s 13% u jabuci ili kruški, te 7% u jagodi), grožđe sadrži malo proteina i malo masnih tvari. A što se tiče minerala i vitamina mjesto mu je u sredini ljestvice u usporedbi s ostalim vrstama voća. Grožđe se jede sirovo, možete ga staviti u rižoto sa crnim vinom ili slagati na ražnjiće od piletine. Upotrijebite maštu, napravite od grožđa sok, ocat, džem ili pekmez.

8. Kukuruz - hranjivi sastojci u kukuruzu su: fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar, vitamin B1, B2, B3, vitamin C, folna kiselina (vitamin B9). Kukuruz sadrži više fitične kiseline nego riža ili pšenica. Bezbroj je načina na koji ga možete dodavati u jela: juhe, variva, kruh, salate, tjestenine, polpete… Možete ga peći ili kuhati, jelima daje slatkast okus.

9. Šljiva - niskokalorično voće s nutritivnim svojstvima: vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, ovisno o kojoj se vrsti radi), magnezij, željezo i kalcij, a naročito je treba uzimati zbog velike količine kalija (240 mg na 100g). Šljiva nam daje i vlakna u značajnim količinama. Konzumacija suhih šljiva mogla bi također imati učinkovito djelovanje i na zdravlje kostiju kod žena u menopauzi.

10. Zimnica – gotovo sve jesenske namirnice možete spremiti za zimu. Svakako je najpopularnije kuhanje ajvara (paprika, patliđan, češnjak, sol, feferon) i raznih pekmeza od voća. Namirnice možete kiseliti (paprika, krastavci, turšija) ili zamrznuti. Za pripremu zimnice potrebno je odvojiti malo vremena i truda, no isplati se jer ćete cijelu zimu jesti zdravu hranu koju ste sami spravili, bez dodavanja konzervansa.

Vaš BestsellerTV