Važnost i uloga vitamina C te kako prepoznati manjak?

Datum objave: 07.07.2022.

Pitate se koja je zapravo uloga vitamina C u vašem tijelu i zašto je važan za vaše zdravlje? Kako ga unijeti kroz prehranu i je li to dovoljno? Kako prepoznati nedostatak vitamina C, pogotovo kod djece? Odgovoramo na sva ova pitanja. Upoznajte vitamin C.  

Zašto nam je vitamin C važan?

Vitamin C (askorbinska kiselina) je nutrijent koji je vašem tijelu potreban za formiranje krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena u kostima. Vitamin C je također vitalan za proces ozdravljenja vašeg tijela. Vitamin C je antioksidans koji pomaže u zaštiti vaših stanica od učinaka slobodnih radikala — molekula koje nastaju kada vaše tijelo razgrađuje hranu ili je izloženo duhanskom dimu i zračenju od sunca, X-zrakama ili drugim štetnim izvorima. Slobodni radikali mogu igrati bitnu ulogu kod bolesti srca, pri razvoju karcinoma i kod drugih bolesti.

Koji su simptomi nedostatka vitamina C?

Neki od najranijih znakova nedostatka vitamina C (pogotovo kod djece) uključuju umor, crvene desni, lako stvaranje modrica i krvarenje, bolove u zglobovima i grubu, hrapavu kožu. Kako nedostatak napreduje, kosti mogu postati krte, mogu se razviti deformiteti noktiju i kose, rane mogu dulje zacijeljivati, a imunološki sustav pritom pati pa je moguća povećana sklonost prehladama i virozama.

Što se događa ako vam je razina vitamina C niska?

Nedovoljna konzumacija svježeg voća i povrća može uzrokovati nedostatak vitamina C. Ljudi se osjećaju umorno, slabo i razdražljivo. Ozbiljan nedostatak, koji se zove skorbut, uzrokuje modrice, probleme s desnima i zubima, suhu kosu i kožu te anemiju. Dijagnoza se temelji na simptomima, a ponekad i krvnim pretragama.

7 impresivnih prednosti vitamina C koje doprinose vašem tijelu:

  1. Može smanjiti rizik od kronične bolesti
  2. Može pomoći u kontroli visokog krvnog tlaka
  3. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
  4. Može smanjiti razinu mokraćne kiseline u krvi i pomoći u sprječavanju napada gihta
  5. Pomaže u sprječavanju nedostatka željeza
  6. Jača imunitet
  7. Štiti vaše pamćenje i razmišljanje dok starite

Koje namirnice su bogate vitaminom C?

Citrusno voće, šipak, chilli paprika, žuta slatka paprika, kupina, peršin, špinat, kivi, brokula, papaja, jagode… Ako niste ljubitelj voća i povrća i ne unosite svakodnevno ove svježe namirnice u dovoljnim količinama, preporučujemo da svako jutro (prije doručka) uzimate po jednu kapsulu vitamina C 1000 kako bi osigurali zdravlje svome tijelu.  

Vaš BestsellerTV