Vježbe za umirovljenike i starije osobe, preporučene vježbe po desetljećima

Datum objave: 28.11.2023.

Kako godine prolaze i tijelo stari, dolazi do mnogo psihičkih i fizičkih promjena. U svakom životnom razdoblju preporučuje se kretanje i tjelovježba, no neki sportovi i vježbe imaju veći utjecaj u određenom razdoblju.

Evo najboljih vježbi za svako desetljeće vašeg života:

  • Djeca: Djeca se gotovo uvijek kreću, oni se kroz igru bave tjelovježbom. Potičite ih na kretanje ako su inertni.
  • Tinejdžeri: Za ovo teško razdoblje preporučuju se timski sportovi jer razvijaju tijelo, ali i socijalne odnose.
  • 20-e: Mladi ste i puni snage stoga vam najviše priliče kardio vježbe (npr. tenis, aerobic, trčanje, nogomet, odbojka). Tijelo pamti, stoga ćete u benefitima uživati čak i u sljedećoj dekadi.
  • 30-e: Znamo da nemate baš vremena za vježbanje, ali imate pregršt aplikacija u ponudi koje vam omogućuju da kod kuće napravite savršen trening u svega 20-ak minuta.
  • 40-e: U ovoj dobi se najčešće gubi interes za vježbanjem i izgledom. No natjerajte se na vježbanje kako bi spriječili ili makar odgodili dolazak bolesti poput osteoporoze, artritisa i sl. Stručnjaci preporučuju trčanje.
  • 50-e: Savjetuju vam se lagane aktivnosti poput plivanja i vožnje bicikla. Osim što će doprinijeti vašem zdravlju, osjećat ćete se fit, izgledat ćete odlično, a ako treba – i izgubiti višak kilograma.
  • 60-e i stariji: Redovita tjelesna aktivnost jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti za svoje zdravlje. Može spriječiti ili odgoditi mnoge zdravstvene probleme koji se javljuju s godinama. Također pomaže vašim mišićima da ojačaju kako biste mogli nastaviti obavljati svoje svakodnevne aktivnosti bez da postanete ovisni o drugima. Preporučuje vam se kardiovaskularna aktivnost umjerenog intenziteta poput brzog hodanja najmanje 3 dana u tjednu.

VAŽNO: Ako kronična stanja utječu na vašu sposobnost ispunjavanja ovih preporuka, budite fizički aktivni onoliko koliko vam sposobnosti i stanje dopuštaju. Ako niste u mogućnosti vježbati i kretati se (ili ako je vama draga osoba u takvoj situaciji) iz bilo kojeg razloga, preporučujemo vam da nabavite MotionCiser - profesionalni masažer za noge koji kombinira kontinuirano kretanje nogu s oscilacijama velike brzine i toplinskom terapijom, pružajući trenutačno olakšanje vašim stopalima i nogama, sve do kukova. Namijenjen je za smanjenje oteklina, ublažavanje bolova, revitalizaciju stopala i nogu te poboljšanje cirkulacije, a sve to uz ugodnu masažu kad god i gdje god želite! 3 u 1: terapija toplinom, oponašanje hodanja i masaža vibracijama - sve u jednom uređaju!

Vaš BestsellerTV